L'oli d'oliva verge extra


1. Varietat d'oliveres catalanes
  • Arbequina D'Arbeca s'ha estès per a tot Catalunya i per tota la península i pràcticament a tot el món. Comercialment és la més coneguda i el seu oli és reclamat pels consumidors. Oli fruitat i apreciat arreu

  • Arracada Minoritària a les comarques de Tarragona.

  • Empeltre Molt treballada i estimada a les comarques tarragonines i a l'Aragó. Oli apreciat.

  • Farga De les primeres oliveres que van arribar a Catalunya. Arbre rústic. Exemplars mil·lenaris a les comarques tarragonines. 

  • Sevillenca: També anomenada a València com a Serrana d'Espadan. No confondre amb Sevillana que són olives de taula.

  • Panisello: Varietat de les terres de l'Ebre. En recuperació. 

  • Morrut: Varietat treballada al sud de les comarques tarragonines i a Castelló



2. La varietat arbequina 

La varietat arbequina deu el seu nom al poble d'Arbeca on és va cultivar per primera vegada a Catalunya, provinent originariament de Mallorca, segons la tradició, el Rei Jaume I la va portar després de conqerir l'illa als àrabs. Va ser el Senyor d'Arbeca, subdit del rei, que va plantar-ho en les seves terres per la gran qualitat de l'oli.

Aquesta varietat ofereix una caraceterístiques molt particulars que fan que sigui la varietat més apreciada arreu del món. És la varietat més internacional i que més s'exporta.

Les propietats del paladar són:
  • Afruitat: Intens gust afruitat
  • Ametllat: Gust lleugerament amarg.
  • Estable: Oli amb intens aroma, que és manté amb la calor i guanya en volum.
  • Lleugerement picant: Més intens en olives verdes.

3. Oli verge extra verd o groc? 

Els dos olis d'oliva són de gran qualitat. La diferència rau en el moment de la recol·lecció ja que una és recull l'oliva abans de la maduració i l'altra quan és madura.

Les propietats dels dos olis són diferents. 
L'oli groc és un oli amb gust més dolç,equilibrat i olor suau i agradable. Apreciats per aquells paladars que els hi agraden els gusts discrets i que els poden combinar amb altres aliments sense que es noti en excés, per exemple suquets, romesco, maioneses,etc.
Són recomenats per calentar, per exemple fregits, ja que és mostren més estables i mantenen el seu aroma amb la calor.

En canvi els olis verds són més afruitats, ametllat-amargs amb una olor més penetrant. Aquests són ideals per menjar crus amb amanides o pa amb tomaquet per poder degustar plenament el conjunt de sabors. Si l'oli verge extra verd és no filtrat  manté un gust molt intens el qual pot semblar que s'estan degustant olives. Molt apreciat en cuina d'alta categoria.

MasManel disposa de les dos tipologies d'oli d'oliva verge extra no filtrat, el qual l'oli verge extra groc s'obté dels olivers centenaris i l'oli verge extra verd dels olivers més joves.




4. Benefici per la salut 

Els principals beneficis per la salut de l'oli d'oliva verge extra pel ser humà són:
  • Aparell circulatori: Redueix el contingut de colesterol perjudicial en sang,reduint així el risc de malalties coronàries. Ajuda a previndre la arteriosclerosis i els seus riscs.
  • Aparell digestiu: Produeix una millara en el funciomanet de l'estómac i del pàncreas.
  • Pell: Poseeix un efecte protector i tònic per l'epidermis.
  • Sistema endocrí: Ajuda a millorar les nostres funcions metàboliques.
  • Sistema ossi: Estimula la mineralització dels ossos evitant pèrdues de calci. Estimula el creixement.
També conté vitamina E el qual té un efecte antioxidant sobre la membrana celular i és molt recomenat per la infància i la tercera edat.






Esudis d'interès sobre els efectes beneficiosos del consum de l'oli d'oliva.

EFSA (EuropeanFood Safety Authority- Autoridad Europea para la Seguridad Alimentaria): http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2033.pdf

PREDIMED (http://predimed.onmedic.net/

Institut Municipal de InvestigacionsMèdiques de Barcelona (INIM,www.imim.es)  

1 comentari:

  1. un consell us vull donar, si voleu desintoxicar el vostra organisme i mantindre el vostra fetge en condicions sanes, preneu una culleradeta d´oli verge extra d´oliva arbequina, del primer raig encara seria millor, cada mati durant un mes , això l´epòca millor per fer-ho és a la primavera ,,, i ja estem depurats per un any...i si junt amb oli també prenem un raig de suc de llimona amb aigua seria la combinació pefecte per començar el dia....

    ResponElimina